Természeti adottságok

A táj jellegzetességei:
Kálmánd az ország észak nyugati részén, a Nyugati Síkságon elhelyezkedĹ‘, Szatmár megyéhez tartozó község. A tengerszinthez viszonyított abszolút magasság 130 m re becsülhetĹ‘. Felszíne egyhangú síkság, dombok nélkül.


Szomszéd települései: Keleten Kaplony, Délen Károly, Délnyugaton Csanálos, Nyugaton Lukácsfalva, majd Börvely, ahonnan néhány kilométerre húzódik a román-magyar határ. Északon nincsen közvetlen település, hiszen itt a hajdani Ecsedi-láp terült el.


Vízhálózat:

A község területét a Kraszna csatorna szeli át. Hidrológiai szempontból a falu az Ecsedi láphoz és síksághoz tartozik.
A község északi és déli részén 2, mesterségesen létrehozott tó található.

Éghajlat:

Kálmánd és környékének éghajlata - északi fekvése miatt - mint a belsĹ‘ alföldi tájaké. Az elég nagyfokú hĹ‘mérsékleti ingadozások a terület éghajlatának kontinentális jellegét emelik ki, ami növeli a hĹ‘mérséklet szélsĹ‘ségét, vagyis fokozza a téli hideget és a nyári hĹ‘séget egyaránt. Ennek tulajdoníthatóak a márciusi illetve novemberi fagyok. Az átlag hĹ‘mérséklet nyáron +15 - +20°C télen pedig -2 - +2°C között alakul.

A mezĹ‘gazdasággal foglalkozó itt élĹ‘k számára a csapadék mennyisége és ideje nagyon fontos szerepet játszik. A legcsapadékosabb hónap a június (nyári esĹ‘maximum) és a legszárazabb a február (téli esĹ‘minimum). A minimális évi csapadékmennyiség 500mm/m², illetve az évi maximális csapadékmennyiség 700mm/ m² tehetĹ‘.


Természeti veszélyek:
 
A késĹ‘ tavaszi és kora nyári csapadékmaximumok következtében gyakran keletkeznek belvizek, amelyek a mezĹ‘gazdasági területek 8-10% - át károsítják. EttĹ‘l eltekintve a község területén és környékén nincsenek természeti fenyegetések, nincsenek földcsuszamlástól veszélyeztetett területek.