F.C. Schwaben Kalmandi

Ahogy sok más település életében, Kálmándon is a sport kezdetét a labdarúgás jelentette. Habár nem olyan formában, mint ahogy gondolnánk. Ma kissé furcsán hangzik, de azokban az idĹ‘kben focinak nevezték azt, amikor mezítlábas emberkék saját szabályaik alapján fel alá rohangáltak egy legelĹ‘n vagy éppen lucernáson és rúgták a rongylabdát.

Szervezetformát a labdarúgás elĹ‘ször 1940 körül öltött Kálmándon, amikor is a környék levente csapatai mérték össze ügyességüket.

1978-79-es idényben Kálmánd is a nem régiben megalakult megyei bajnokság résztvevĹ‘je lett „Avîntul" néven, majd 2002-2003-as idénytĹ‘l felveszi a Schwaben nevet.
1979 óta a csapatkeretben sok remek játékos szerepelt, ezek közül kiemelkedĹ‘ Pop János, Bádon József, Hermán Imre, Reszler Levente, Tempfli Imre, Rosszel Róbert és Ludescher Attila teljesítménye, akiknek sikerült feltornázniuk magukat magasabb osztálybeli csapatokhoz.

Az évek során a csapatot több elnök vezette: Petz Lajos, Bádon József, Jakab László, Tempfli Imre, Pintér József, Schlachter Ferenc, Reszler Levente.

A kálmándi Schwaben kudarcot és sikert megjárva '79 óta tartja helyét a megyei bajnokság D osztályába.
Eddigi legnagyobb eredményét a 2006-2007-es idény jelentette, amikor is megnyerte a csoportselejtezĹ‘t és a C osztálybeli felkerülésért játszhatott Szatmáron a Mikolai csapattal. Az izgalmas meccs döntetlen eredményt hozott, majd a 11-es rúgásoknál sajnos alul maradtak a fiúk.
Az akkori csapat tagjai: Fodor Róbert, Krausz Zsolt, Belényi Gábor, Herman Imre, Sasu Lucian, Lehoczky Reimond, Léber Roland, Renn János, Ludescher Attila, Török Tibor, Moisa Florin, Gereben Róbert, Obsitos Vasile, Müller István, Reszler Levente, Hecico Ioan (edzĹ‘).


Az aktuális csapat 14 játékosból áll: Orosz Lóránt, Renn János, Sasu Lucian, Schlachter István, Schwarzkopf Valter, Reszler Levente, Podina Joan, Belényi Gábor, Tóth István, Tinege Stelian, Obsitos Vasile, Murvai Mihály, Tempfli Andreas, Horgos Mirel és Kopriva Zsolti. 
Jelenleg a csapat a 8. helyen áll a bajnokságban, amely még csak most kezdĹ‘dött el. RemélhetĹ‘leg a fiúknak sikerül tavalyi eredményükhöz hasonlót nyújtani.