Heidenröslein

1990-ben alakult a kálmándi Heidenröslein tánccsoport, melyet a Német Demokrata Fórum alapított. Az elsĹ‘ tánctanár Debus Klaudia volt, Ĺ‘t Mórent Mária követte. A tánccsoport tagjai az idĹ‘k folyamán folyamatosan változtak. Mindég két tánccsoport volt a ,,kistánccsoport", tagjai 7.-8.-os diákok, és a ,,nagytánccsoport", mely 18-28 év közötti fiatalokból épült fel.

1996-tól a tánccsoportokkal SütĹ‘ Imre foglalkozik, aki nem csak táncoktató, hanem 10 éven keresztül tagja is volt a tánccsoportnak. A nagy tánccsoport rendszerint magyar és német tánccal lép fel.

Régi tánccsoport - 10 éven keresztül táncoltak2007-töl új tagjai lettek a tánccsoportnak, kezdetben 8 pár volt, de ez idĹ‘közben a felére csökkent. Jelen pillanatban a tánccsoport négy pár alkotja, akik a következĹ‘k:

Mórent Betina

Koch Szabolcs

Ionucz Rita

Csaholczi Tamás

Kind Ingrid

Merényi Balázs

Kinczel Hildegard

Ludescher Attila

Beugrók: Hága Jáczint

            Fetser GergĹ‘

            MezĹ‘si Szabolcs

Jelenlegi tánccsoport


 
Fellépnek nemzetközi rendezvényeken, sváb rendezvények, falunapokon,  környékbeli ünnepségeken és határon túli fellépéseket is elvállalnak.

Fellépések helyei nagyvonalakban:

Tasnád

Kaplony

Nagymajtény

Csanálos

Csomaköz

MezĹ‘fény

Mezőterem

Szatmár, stb.

Magyarországon: Terem

      Válaj

      Mátészalka, stb.

2008-as Szüreti bál

 
A szórakoztatás mellet a tánccsoport a hagyományĹ‘rzésben is kiveszi részét. Megalakulásától kezdve minden évben megrendezik a hagyományos Szüreti bált. Ez a szép néphagyomány a berukkolás elĹ‘tt álló ifjak rendezvénye volt, de az ifjúság alacsony létszáma miatt e feladat is az aktuális tánccsoportra hárult, mely a hagyomány életben tartása érdekében évente szorgalmasan megrendezi.

     

Tánccsoportos lányok