InfrastruktĂşra


Úthálózat:
Kálmánd község a 108M megyei út mentén található. A III. kategóriás út 1,77 km hosszan szeli át a falut. A község100% s, jó állapotban levĹ‘, rendezett úthálózattal rendelkezik. Az utak minĹ‘ségét tekintve beszélünk: 1,77 km hosszan aszfaltozott útról, illetve 5,31 km elterülĹ‘ betonozott útról. A község úthálózatának összhossza 7,08 km.A faluban nincsen vonatállomás.


Vízhálózat:
A faluban 1986 óta működĹ‘ központi vízellátó rendszer biztosítja a község 100% ivóvíz ellátottságát.
Az ivóvízforrást a falu központi részében felállított vizi torony jelenti, amely egy 400 m mélyen elhelyezkedĹ‘ fúrt kútból nyeri a vizet.


Csatornahálózat: 
A község területén nem folynak szennyvíztisztító munkálatok. A háztartásokban a szennyvízgyűjtés emésztĹ‘gödrökbe történik.
Az esĹ‘víz elvezetése az út szélén lévĹ‘ árkokba, majd innen a Kraszna folyóba történik.


Elektromos áramellátottság: 
A falu 100%-os áramellátottsága 6,35 km-es hosszúságban villanypóznák segítségével biztosított. Az elektromos áramszolgáltatását az Electrica országos szolgáltató teszi lehetĹ‘vé.


Távközlés: 
A Romtelecom országos szolgáltató biztosítja a falu számára a telefon valamint az internet szolgáltatást. A háztartások kb. 57%-a rendelkezik fix telefonnal, valamint % van hozzáférhetĹ‘sége a világhálóhoz.


HĹ‘-és gázszolgáltatás:
A községben az E-on országos hĹ‘-és gázszolgáltató elégíti ki a lakosság igényeit. Jelenleg 150 háztartás élvezheti a szolgáltatás elĹ‘nyeit. A gáz bevezetése saját beruházásból jöhet létre, e beruházás értéke 2.500 Ron.


Szemétgyűjtés: 
A községnek nincs saját szemétgyűjtĹ‘ telepe. EbbĹ‘l kifolyólag, Kálmánd másik 11 községgel együtt létrehozták a SC Ierul Tiream SRL nevű társaságot. Együttes erĹ‘vel valósítják meg a szemét összegyűjtését. Havi 2 alkalommal kerül sor a szemét összegyűjtésére és elhordására.